Om mig

Mit billede
Oslo, Norway
Nysgjerrig. Autodidakt. Frilanser. Musiker. Skribent. Meningsfull. Byråkrat. Meg selv, på de fleste plan, med stor nysgjerrighet for livet utenfor det såkalte normale. Tilhenger av det rettferdige og samarbeid på tvers av alt. Leser og skriver der jeg har lyst. Fetisjist, hedonist, eksibisjonist, og biseksuell. Pround to be a member of FRI/LLH, Sex&Politikk, SMil Norge og Oslo BDSM! ⊙ Oslo C · steneanker@gmail.com steneanker.wordpress.com

fredag den 4. oktober 2013

Seksuell fetisjisme:

- En fetisjist er en som ikke takler andre mennesker

Skrevet av:
Sist oppdatert: 04.10.2013

Her er ti myter om fetisjister.

Hvis erfaringsgrunnlaget ditt med fetisjister, mennesker med såkalt «alternative» tenningsmønstre, er heller tynt, har du kanskje adoptert det medieskapte bildet av dem. Dette kan ifølge fetisjistene selv oppsummeres med to ord: Sirkus og freakshow.

Sirkus og freakshow

- Vi sliter med media. Fetisjisme kommer sjelden opp i positive sammenhenger og det blir stort sett et freakshow, sier Victor Erheim som er nestleder i interesseorganisasjonen SMil Norge - Norsk forening for sadomasochister og fetisjister.
- Det er viktig å utfordre de statiske båsene, fordommene og antagelsene mange fremdeles holder på, sier han.
- Dette er altså fordommer støttet av et fagfelt som også er fordomsfullt. La oss legge det bak oss og se alt dette som talenter som ikke skal begraves, men dyrkes, sier Esben Esther Pirelli Benestad som er lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi.

Hva er en fetisj?

- Fetisjer kan man si er noe som ikke er personer, men deler av personer, eller spesielle attributter, spesielle klær, lukter eller handlinger. Det finnes sikkert personer som ikke har en eller flere fetisjer, men de er sjeldne. Det å ha en fetisj – eller flere, må sier å være normalt, i betydningen svært vanlig, sier P. Benestad.
Den anerkjente sexologen driver seksualklinikken MPAT-institutt i Grimstad sammen med ektefellen, psykolog og sexolog Elsa Almås.
- Det flotte med oss mennesker er jo at vi har med oss talenter som gjør at vi kan komme til å tenne på alt fra ballonger til tannregulering, sier P. Benestad.
Hva som måtte komme til å falle ned i disse talentene er helt tilfeldig, men dess vanligere noe er, altså hvor vanlig det er at vi selv kan knytte noe seksuelt til fetisjen, dess vanligere blir den også.
- Undertøy, rumper og gode hender er slike vanlige fetisjer, mens noen altså har det storartet med selskapsballonger, sier legen.

«Penis- eller vaginafetisj»

Erheim, som holder foredrag om BDSM og fetisjisme, minner også gjerne om professor i sexologi Elsa Almås’ budskap, om at man kaller det fotfetisj, men ikke puppe- eller rumpefetisj, men at dette burde man antagelig gjøre.
- Da dukker det også opp et annet spørsmål, og det er og man vel så gjerne kan si at man har en penis- eller vaginafetisj. For hvor går grensen, egentlig?, utfordrer Erheim.
- Grensen har gått der uforstandige «fagfolk» har satt den. Slik jeg ser det har de aller fleste mennesker talent for fetisjisme. Dette fenomenet hører ikke inn verken under helse eller sykdom, det er bare noe som er, sier P. Benestad.
Seksuell fetisj:
Seksuell fetisj defineres som seksuell lyst forbundet med spesifikke objekter eller konsepter, altså noe som tenner mennesket seksuelt. Det finnes mange typer fetisjer. Blir en person opphisset av å gjøre spesielle ting er dette en fetisj. Dette kan omfatte høyhælte sko, rumper og lekkert undertøy.
Kilde: SMil Norge

Riktig eller feil fetisj

Ifølge P. Benestad er det derfor en svært sørgelig tilstand at psykiatrien i mange år hatt fått definere hvilke fetisjer som er feil og hvilke som er riktige.
- Har man en fetisj som er riktig, kalles man ikke fetisjist og man er frisk. Har man en som er feil, ja, da er man syk, sier legen.
Slik var det i alle fall i Norge, inntil Sosial og Helsedirektoratet friskmeldte alle fetisjister i 2010, ved at man fjernet fetisjisme og sadomasochisme fra det norske diagnosesystemet.
- Den alminnelige helsetilstanden i Norge ble massivt mye bedre i det øyeblikket alle vi fetisjister ble erklært friske, sier den anerkjente legen og sexologen.

Fetisj i dagligtale

- Det kan derfor være nyttig å trekke en parallell til hvordan ordet «fetisj» brukes i dagligtalen, som det å ha en lidenskap for noe, eller for flere ting. Det betyr ikke at man kun er denne lidenskapen, men man har noen ting man er opptatt av, sier psykolog og spesialist i klinisk sexologi Anita Skrautvol ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST).
For noen handler altså denne lidenskapen om seksualitet og dersom den lidenskapen man har er synlig, for eksempel ved at man kjøper inn ting, må man plutselig forholde seg til den som en fetisj.
- Det er derimot mer akseptert og også umerkbart dersom du har en skikkelig heftig fetisj for pupper, tynne kropper, blondeundertøy eller klær folk bruker hele tiden. Da kan man også skjule fetisjen da, dersom man ønsker det, sier hun.

Fetisjister i forhold

Å ha en lidenskap for noe ekskluderer heller ikke egenskaper som å ta inn en partner og balansere lidenskapen opp mot en partners behov og ønsker.
- Men det med å ta inn både partneren og seg selv, å veksle i fokus der, det er noe alle kan slite med. Noen ganger må man for eksempel bruke den andre litt som et seksualobjekt for å komme i mål selv. Her skjer det veldig mye også i vaniljeforhold som handler om det samme, men som ikke nødvendigvis snakkes om, sier Skrautvol.
Hun forteller at mange fetisjister er lydhøre overfor partneren sin og bruker fetisjen sin som en ressurs, som noe som blir et krydder som kan tilføre mye moro, lek og positivt i forholdet og som tvinger partene til å kommunisere bedre.
- Det er her mange må jobbe litt med sine fordommer og heller se an personen, i møte med en som har et «kink». Hvis personen er varm, tilstede, «og forresten, så tenner jeg på dette», da ligger alt til rette for moro og intimitet, sier Skrautvol.

Fetisjproblem?

Dårligfungerende enkeltindivider finnes derimot i alle grupper, og i den andre enden når man snakker om fetisjister, har man dem som blir så oppslukt av fetisjen sin at det går litt på bekostning av partneren.
- Partnerens behov kommer ikke fram og det kan kjennes som om man bor på hver sin planet, sier Skrautvol.
Når fetisjen oppleves som et problem, handler det ikke først og fremst om fetisjen, men om en person som har et underliggende problem som for eksempel personlighetsforstyrrelser, relasjonsproblemer, tvangslidelser og så videre.
- Også kommer det ut gjennom fetisjen hos den personen, mens det hos en annen kan komme ut ved at man for eksempel blir avhengig av Facebook eller får angst. Det å finne en balanse mellom se og partner og begges lidenskaper, og å sette av tid til hverandre, er altså et ganske universelt tema, og ikke begrenset til dem med uttalte fetisjer. Noen sliter med det av ulike årsaker, andre ikke, sier Skrautvol.

Uheldige oppfatninger om fetisjisme:


1. Man kan se hvem som er fetisjister

- Media gjenspeiler ofte de samme stereotypiene og fordomsfulle holdningene når tenningsmønster som bryter med normer blir vist. Det er for eksempel ikke så ofte heltene har en fotfetisj. Pornografien hjelper også for å knytte fetisjer opp mot konsepter som orgier og promiskuøs livsstil. Metodefeil i psykiatriens begynnelse har ført til at mange assosierer fetisjisme med uheldige egenskaper, en holdning som fremdeles vedvarer. Forsking og erfaringer sier at bortsett fra tenningsmønster, er fetisjister like kvalmende normale som alle andre.

2. Fetisjisme definerer personen

- Det at noen er fetisjist definerer ikke personen, like lite som det at noen er homofil eller frimerkesamler. Fetisjister er, som alle andre, sammensatte mennesker med mange sider, og kan ikke reduseres til bare å være en funksjon av fetisjismen.

3. Fetisjisme er unaturlig

- Variasjoner innen tenningsmønster har lidd under det som lenge var et dominerende syn innen biologien. Synet hvor samleie var det eneste viktige. Et mer moderne og nyansert syn er at seksuell variasjon i naturen er en nødvendig forutsetning for å gjøre arten mer tilpasningsdyktig. Når man observerer mangfoldet av seksualitet hos dyr og insekter er det nærliggende å spørre hvordan majoriteten av arten utviklet seg til det gitte tenningsmønsteret.

4. Fetisjisme som tenningsmønster er statisk

- Det er noen som drar sammenligning mellom smak innen fetisjisme og smak innen mat. Smaken på forskjellige typer mat og vår seksuelle smak kan utvikle seg hele livet. Noen har mer stabil smak og andre varierer oftere. Hvilken matsmak man har og hvor mye man liker en spesiell type smak er i all hovedsak irrelevant for andre. Man respekterer andres personlige matsmak. Ofte blir man med å teste nye ting som noen har en entusiasme for. Kanskje man finner ut noe nytt om seg selv.

5. Fetisjer er noe andre har

- Desto mer brytende med normen et tenningsmønster er, jo mer tydeliggjort blir det. Det er uheldig at mange i hverdagen bruker betegnelsen fotfetisj eller regnklærfetisj, men unnlater ofte å bruke fetisjbetegnelsen når det ellers er snakk om eksempelvis bryster, rumpe, moteklær, hender, kroppsfasonger, smykker, etnisiteter eller yrkesgrupper. Da bruker man ofte betegnelser som "Jeg har en greie for" eller lignende.

6. At man har utviklet en fetisj på grunn av opplevelser i barndommen

- Så vidt man vet finnes ingen god forklaring på hvorfor man har de fetisjene man har. Noen påstår at de husker hendelsen hvor de tilegnet seg den gitte fetisjen, men mange har de samme opplevelsene uten at det blir en fetisj. Det kan for eksempel være første gangen man hadde erfaringen av at det var ekstra spennende. Behovet for en teori finnes siden man ikke ønsker å leve i uvissheten, og dermed tilskriver seg dårlig begrunnede teorier.

7. Fetisjisme kommer av enten bare biologi eller bare kultur

- Fetisj-nettsider har grupper fra hele verden og alt fra kunst til ekteskapsmanualer tilsier at fetisjisme antagelig er både akulturelt og ahistorisk. At det dermed har vært til alle tider og alle steder som tyder på at det har en biologisk komponent. Fetisjene kan variere litt fra kultur til kultur, og objektene kan være dypt forankret i kulturen. At en fascinasjon for kulturelle objekter som latex eller sko skulle være rent biologisk forankret virker også rart.

8. Begrepet fetisj er statisk

- Som de fleste akademiske begreper finnes det mange definisjoner og graderinger på hva fetisjisme er og innebærer. Fetisjisme er dessverre relativt lite forsket på og det er stor sprik i forståelsen av hvor viktig den delen av tenningsmønsteret må være for å kalle det en fetisj. Det finnes også uenigheter om hvor «plagsomt» tenningsmønsteret er for å kalle det en fetisj eller om det er irrelevant.

9. Fetisjister har bare fokus på sin fetisj

- Mange tror at en fetisjist utelukkende er opptatt av det de har en tiltrekking til, og ikke klarer å forholde seg til andre mennesker. Det finnes det ingen kunnskapsmessig grunnlag for å hevde. Fetisjister inngår i normale kjærlighetsforhold, og de aller fleste fetisjister har et rikt seksualliv utenfor fetisj-interessen.

10. Fetisjisme er «unormalt» og derfor negativt

- Man hører til tider sitatet «det finnes trygghet i antall». Om man ser på «unormalt som noe som har med antall å gjøre, vil det være en feilslutning å gå direkte fra det, og til konklusjonen om at det er umoralsk, uønsket eller negativt. Noen av de mest fantastiske egenskapene man kan tenke seg er det veldig få som har, og mange av de egenskapene mange har er veldig negative.
Kilde: SMIl Norge, utviklet for Klikk Helse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar